b2952f23b85667e2362b644021abd868

Dave van de Kamp woog ooit bijna 200 kg. Veters strikken, in een achtbaan zitten en normaal fietsen waren op dat moment niet eens meer mogelijk voor hem. Steeds meer Nederlanders hebben morbide obesitas. De afgelopen 30 jaar is overgewicht in Nederland in rap tempo toegenomen. Het is inmiddels zo erg dat de helft van de Nederlandse volwassen te zwaar zijn.

Dat het roer drastisch om moest wist Dave al langer. Maar hoe? Hij had van alles al geprobeerd. Diëten, sportscholen, wandelen overal stopte hij net zo snel mee als dat hij ermee was begonnen. Tot dat hij zich op een dag opgaf voor een beweegprogramma bij Formupgrade in Arnhem. Een beweegcentrum waar resultaat en begeleiding voorop staat, niet de sauna of de grote hypermoderne fitnessruimte. De eerste kilo’s gingen eraf en een paar maanden later kreeg hij zelfs de kans om aan het programma de Biggest Loser van Nederland deel te mogen nemen.

Toen Dave dit programma wist te winnen begon eigenlijk pas de echte strijd tegen de kilo’s. Vele voorbeelden nationaal en internationaal wonnen programma’s zoals de Biggest Loser en Obese maar eenmaal zonder de begeleiding van het programma vielen ze bijna allemaal weer terug in oude gewoontes. Maar Dave niet, belangrijkste reden hiervan; Dave kwam in dienst bij Formupgrade als ervaringsdeskundige.

Als ervaringsdeskundige kreeg Dave de ruimte om de basis te leggen voor het succesvolle leefstijlprogramma X-Fittt en inmiddels zijn de resultaten van X-Fittt verbluffend. Zo goed zelfs dat de Wageningen Universiteit de effectiviteit heeft onderzocht en zeer hoog heeft beoordeeld. Daarnaast steunt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport het programma en ook zorgverzekeraar Menzis heeft al verschillende programma’s gefinancierd. Sinds januari 2015 hebben er al 2.000 deelnemers deelgenomen aan X-Fittt. In eerste instantie met het reguliere programma maar later werden er ook andere programma’s toegevoegd. Zoals X-Fittt kids, X-Fittt diabetes, X-Fittt PRO, X-Fittt fysio en overige X-Fittt programma’s.

Sinds februari van dit jaar zijn er pilots opgestart in andere steden in Nederland, waaronder Veenendaal, Rhenen, Eindhoven, Nijmegen en Zevenaar. Als het aan Dave ligt wordt X-Fittt het eerste programma wat de obesitasepidemie in Nederland voorgoed een halt toe roept. Succes elementen tijdens het programma zijn; gezamenlijk in een vaste groep met een vaste coach, wekelijks een weegmoment, een vast X-Fittt voedingsschema en de rol van Dave als motivator, inspirator en ervaringsdeskundige. Wil je meer weten over X-Fittt neem dan een kijkje op de site! www.x-fittt.nl