IMG_3337 Zaterdag 13 mei, Arnhem

 Veel vrolijke gezichten waren afgelopen zaterdag te zien tijdens de eindronde van X-Fittt 2 in Arnhem bij Formupgrade. Voor ruim 50 X-Fittters zat hun X-Fittt avontuur er weer op. Ook deze X-Fittt ronde waren er weer een paar absolute toppers. Zo viel Dick Jansen maar liefst 23,3 kg af in 12 weken tijd. En ook Dolinda Ignatius-Walrven bewees met een gewichtsafname van 16,2 kg dat wanneer je jezelf overgeeft aan het programma en je de nieuwe leefstijl omarmt dat kilo’s als sneeuw voor de zon verdwijnen gedurende het programma.

Volgens ervaringsdeskundige en mister X-Fittt Dave van der Kamp begint nu pas echt de strijd tegen de kilo’s. 12 weken je houden aan een bepaald schema met de hulp van trainers en begeleiders en een groep waarin je zit is een compleet ander verhaal dan wanneer je het zelfstandig moet doen. Overigens hoeft het niet helemaal zelfstandig zegt Dave, er zijn voldoende manieren om op de juiste wijze deel te nemen aan een ‘nazorg’ traject. Zo kan je bij Formupgrade begeleid worden door een leefstijlcoach waarbij je jezelf wekelijks in de sportschool dient te wegen. Ook maak je dan deel uit van de ‘leefstijlgroep’ van Formupgrade met verschillende groepsactiviteiten.

Hoe groot het verschil in contrast kan zijn werd een paar uur later wel duidelijk tijdens de start van X-Fittt 4. Waar je vroeg in de ochtend allemaal vrolijke gezichten zag, zag je bij X-Fittt 4 vooral gespannen en nerveuze koppies. Zo’n 50 deelnemers van X-Fittt 4 gaan de komende 12 weken de strijd aan. Volgens beweegagoog Yvonne Lucius die één van de trainers en leefstijlcoaches van Formupgrade is, zijn de eerste weken het belangrijkste. Lukt het je de eerste weken om structureel te bewegen, dagelijks jezelf aan de voeding te houden dan wordt het uiteindelijk alleen maar makkelijker. Het begin is het lastigste. De deelnemers zullen de suikers missen, het zout in de voeding en het vervelende gevoel spierpijn ervaren. Maar kom je deze periode door, dan zal het resultaat er ook naar zijn. Ik ben ervan overtuigd dat ik tussen de X-Fittt 4 deelnemers weer uitschieters zullen zijn zoals Dick Jansen en Dolinda Ignatius-Walraven. Op de vraag aan Yvonne of ze nog tips heeft voor de nieuwe X-Fittters antwoord ze; ‘Blijf niet met pijntjes of lichamelijke klachten rondlopen, maar bespreek die met ons of plan jezelf in bij de fysiotherapeut’. Een op het eerst onschuldig lijkende klacht, kan uiteindelijk een vervelende blessure worden.