Begin oktober 2020 ben ik begonnen met het GLI programma. Aanleiding om deel te nemen was serieus gaan werken aan mijn gezondheid. Sinds 2018 gebruik ik bloeddrukmedicatie, mijn cholesterol en bloedsuiker waarden werden hoger. Door een gezondere levensstijl wil ik voorkomen dat ik meer medicatie moet gaan innemen. Ook speelt door mijn hoofd een uitspraak van mijn toenmalig huisarts van enkele jaren geleden: ik hoop voor je dat je op je 57e niet bij mij komt met klachten i.v.m. een herseninfarct.

Naast het te zwaar zijn rook ik ook! Toen ik via facebook kennis nam van het GLI programma bij Ten Tije heb ik mij opgegeven. Het maandelijkse gesprek met Anne en haar workshops bevallen goed. De voedingsapp en mijn smartwatch zijn helpend voor mij: dagelijkse bevestiging dat ik (meestal) goed bezig ben. Ook de begeleiding van de sportinstructeurs en de faciliteiten van de fitness zijn prima. Ik mis de fitness, dat had ik mij een half jaar geleden niet kunnen voorstellen. Nu ik niet kan fitnessen heb ik er een nieuwe hobby bij: wandelen. Ongemerkt loop ik steeds grotere afstanden en ervaar hoe mooi Apeldoorn is naast bewegen ook momenten voor mij om te ontspannen.

Nu 7 maanden later heb ik mijn eerste doel gehaald: 30 kilo eraf. Mijn BMI is gedaald van 36 naar 27 en ik heb een goede reden om nieuwe kleding te kopen. Mijn volgende doel is om nog 10 kilo af te vallen, dan heb ik mijn doelgewicht bereikt. Ik ben ervan overtuigd dat ik dat ga halen. Mijn huidige eetpatroon bevalt mij goed, ik heb zelden een hongergevoel en eet veel smakelijker dan in het verleden. Waar ik vroeger rond etenstijd best vaak dacht: ‘Wat zal ik eens gaan eten?’ heb ik nu de boodschappen al in huis. Slechte keuzes: snackbar, diepvriespizza of klant en klaar maaltijden maak ik zelden meer. Een ander doel van mij is om te stoppen met roken. Hiervan ben ik nog niet overtuigd dat het gaat lukken.

Aan de andere kant met goede hulp, en mijn motivatie: gezondheid, zou mij dit ook kunnen lukken. De tijd zal het leren. Waar ik vooral blij mee ben is hoe ik mij voel: energieker en blijer, ik onderneem veel meer en alles gaat mij makkelijker af, ik gun dit gevoel iedereen.

Groet Jolanda

Menu