Sinds vorig jaar maart doet ze mee met de gecombineerde leefstijlinterventie. Ze was zo blij als een kind toen het bericht kwam dat het door de basisverzekering bekostigd werd en haar huisarts haar eindelijk aan de combinatie van leefstijlcoaching, afvallen en sport kon helpen. Daarnaast maakte ze waar nodig gebruik van de begeleiding door de fysiotherapeut.

Vorig jaar zat ze aardig op haar dieptepunt. Ze was zo zwaar geworden dat bewegen pijn deed en daar werd ze onzeker van. Immers al haar pogingen om te sporten werden beloond met pijn en ze wist dan niet of ze moest doorzetten of stoppen. Het was zelfs zo ver dat ze vooraf uitzocht hoe ver ze moest lopen als ze ergens met het OV heen moest. Als het verder dan 400 meter was, dan was dat echt een probleem voor haar. Haar gewicht bepaalde dus de actieradius van haar leven, het cirkeltje werd steeds kleiner. En dat voor iemand die van nature heel sportief was. Er moest dus echt iets gebeuren!

Gelukkig kwam ze bij Formupgrade terecht. Bij aanvang kreeg ze veel steun van de fysiotherapeut en begon ze met sporten op de manier wat bij haar paste. Daarnaast ging het gezond eten met de steun van haar leefstijlcoach de goede kant uit en begon ze met afvallen. Ze merkte dat het sporten ook leuk kon zijn zonder pijn. Voor de kerst was ze bijna 20 kilo afgevallen en super trots op haarzelf. Ze voelde zicht mega goed, kon weer lange einden lopen, nam de trap en was niet bang om te bewegen.

De kerst was een uitdaging. Helaas kwamen er wat kilo´s bij maar haar coach vertelde dat dit bij iedereen was en dit erbij hoorde. In januari begon ze met haar eerste X-Fittt groep, 12 weken. Ze had een boost en aanmoediging van de groep nodig. De individuele basis werd eenzaam voor haar. In deze 12 weken is ze nog wat kilo’s kwijtgeraakt tot dat de Corona om zich heen sloeg en ze, net als zo velen, stil kwam te liggen. Wat baalde ze. Ze zat net lekker in de flow van de groep. De eerste weken deed ze nog wel haar best om zelf te sporten maar daar kwam al gauw de klad in. Ze kwam aan.

Gelukkig kwam in mei het goede nieuws dat iedereen weer kon gaan sporten. Weliswaar buiten, maar het begin was er! Haar coach vertelde dat er ook een nieuwe X-Fittt groep ging starten en ze haastte zich om zich aan te melden. Dat had ze nou net nodig. Weer sporten in de groep en steun van elkaar bij het afvallen. Zo gezegd zo gedaan, bij de eerste sportavond legde ze bijna het loodje, zo zwaar vond ze het weer. Maar ze heeft volgehouden, en nu zit ze na 4 weken weer in een goede flow van 2 keer per week sporten en 3 keer per week zwemmen. Ze voelt zich goed en geeft aan: “Ik ben enorm dankbaar voor de steun van alle sportdocenten, coaches en fysiotherapeuten die mij gesteund hebben het afgelopen anderhalf jaar, en natuurlijk nog steunen!”

Als het één ding is wat ze geleerd heeft dan is het op lange duur je leefstijl veranderen. Het is voor haar noodzakelijk om dit begeleidt te doen. Als ze weer te streng voor zichzelf dreigt te worden wanneer ze niet genoeg afgevallen is, of toch weer een terugvalletje heeft, dan is de coach daar die haar ondersteund om de andere kant te zien. Haar coach herinnert haar aan waar ze vandaan komt. Ze weet het:
1) “Dit nooit meer”
2) “Ik doe het goed, ik zet door en ik voel me goed in mijn lijf!”

“En dat is wat ik iedereen gun, die worstelt met zijn of haar gewicht en gezondheid: Zet die eerste stap! Je zult er geen spijt van krijgen…”