Mijn naam is Louis Tegelaers, 51 jaar oud. Ik heb tot 2016 altijd gebasketbald. Aangezien ik een sales functie heb en vaak in het buitenland ben kon ik een teamsport niet meer combineren met de flexibiliteit die ik nodig had. Daarom begonnen met mountainbiken, lekker buiten in de natuur en je kunt gaan en staan wanneer je zin hebt. Echter in de winter viel het toch tegen, door de kou en korte dagen, om twee keer in de week te fietsen.  In het begin van 2018 begonnen, met tegenzin, bij een sportschool want dat is niets voor mij.

Mijn andere grote hobby naast sport is eten, lekker eten. Zowel klaar maken als opeten. Deze combinatie, gebrek aan beweging en gebrek aan gezonde voeding levert veel gewicht op.

In het begin van het lidmaatschap een intake meting gedaan waarbij de bloeddruk aan de hoge kant was. Geen paniek, deze meting moet een aantal keer gedaan worden om een goed beeld te schetsen. Na de derde keer meten toch maar een afspraak gemaakt bij de huisarts, weer drie keer meten, conclusie te hoge bloeddruk. Bovendruk schommelde tussen de 150 en 160 met pieken die nog hoger waren, en een onderdruk van 110. Veel te hoog dus, vlgs de dokter zou het goed zijn om ca 20 kg af te vallen om een goed BMI te bereiken. 20 kg, dat is belachelijk veel, dat gaat nooit voor iemand van mijn postuur. Ik was met mijn eigen manier van doen al 5 kg kwijt geraakt in maar amper 6 maanden,  dus met deze methode was ik over 1 tot 1,5 jaar op het gewenste niveau! Oei, dat gaat wel heel langzaam, naar mijn idee veel te langzaam. Mijn begeleider bij Vitae, Dave Peeters, vroeg zich af of X-FITTT niks voor mij was? In een groepje afvallen. Mijn eerste gedachte “No Way”. Van de andere kant toch maar eens aangehoord wat dit inhield. Misschien was dit wel de stok achter de deur die ik nodig had. Twee keer in de week sporten met een groep, één keer in de week zelfstandig, één keer per twee weken een lezing en eet advies. 22 September j.l. begonnen op 114,6 kg. Ik had het geluk dat ik vrij snel in een eetpatroon kwam waarbij ik de voorgeschreven calorieën haalde zonder honger te hebben. Nu, na 7 weken al  bijna 12 kg kwijt. Mijn doel om -10 kg  te halen al na 5 weken behaald. Geen honger, natuurlijk de verleidingen liggen overal op de loer, maar toch houd ik het gemakkelijk vol zonder zout, zonder suiker en zonder vet, maar met verse groente, met volkoren producten en met veel fruit heerlijk te eten.  Wat voor mij heel belangrijk was, waren de lezingen. Ik heb er ivm werk maar een paar kunnen volgen, maar daar wordt precies uitgelegd hoe ons lichaam reageert op het gemaksvoedsel. Terwijl de gezonde variant net zo gemakkelijk te doen is.

Buiten de deur (en dat moet ivm werk nog wel eens) is het echt wel een stuk lastiger om gezond te eten. Dan is het echt zoeken. Maar als je dingen met mate doet, en dat is een training van ons brein, lukt ook dat wel. Waar vroeger alles opgegeten werd, want dat was me altijd geleerd, netjes je bord leeg eten, laat ik gemakkelijk iets staan als het teveel is. Nog even doorzetten, hoop dat ik onder de 100 kg raak. Het eerste punt is al gemaakt. Mijn kleding een maat kleiner.