Mijn naam is Frank Nies en ik ben 47 jaar oud. In een ver verleden, toen ik 21 jaar oud was, ben ik opgekomen in militaire dienst en had, met een lengte van 1,83, een gewicht van 72 kilo. Na militaire dienst ben ik uit huis gegaan en er ging voor mij een wereld open omdat ik elke dag zelf mocht bepalen wat ik zou eten!

Dat eten is altijd wel belangrijk voor me geweest: Iets goed gedaan? Belonen met wat lekkers. Iets verkeerd gedaan of tegenslag? Troosten met wat lekkers. Gaan we vanavond iets leuks doen? Ja hoor, Ik ga wel wat lekkers halen. Zo kwamen de kilo’s er langzaam maar zeker bij. Geen probleem als je nog jong bent. Ik vond mezelf wel een beetje een bikkel omdat ik, ondanks een overgewicht toch nog prima kon hardlopen, sjouwen en andere dingen.

Vervolgens kwam er een periode van veel werken (en veel dagelijks reizen) en weinig bewegen en kwam ik op een gewicht van 120-127 kilo. Dat was het moment, nu 3 jaar geleden, dat ik weer met hardlopen (nou ja, hard?) ben begonnen. Dat ging op zich prima maar omdat de eetgewoonten niet veranderden bleef echt resultaat uit. Eigenlijk wist ik best wat er moest gebeuren: normaal eten. Dat heb ik ook vaker geprobeerd. Een paar dagen rustig aan doen en ik kwam vrij snel weer onder de 120 kilo uit. Maar dan wilde ik me toch weer belonen met wat lekkers en ja, als het zo makkelijk kon, mocht ik ook wel weer bijkomen. Het kon er immers ook makkelijk weer van af.

Omdat ik ook wel iemand ben van het type: van dik hout zaagt men planken, was ik ook op zoek naar snel resultaat met wellicht een grote inspanning maar ik was immers een bikkel, dus dat kon ik wel. Ik heb een kuur (training) gedaan waarbij je in drie dagen steeds minder gaat eten, gevolgd door 3 dagen van alleen maar vruchtensap en daarna weer het eten opbouwen. Dit met elke dag een half uur sporten. De achterliggende gedachte was dat je zo je lichaam stimuleert om makkelijker vet te verbranden en zo meer kan presteren op alleen je reserves in plaats van meteen te verbranden wat je eet. Op zich gaf dat een prima resultaat: 8 kilo in 10 dagen en een duidelijke verbetering van de sportprestaties. Maar geen structurele veranderingen in het eetpatroon en het effect was binnen 2 maanden weer verdwenen.

Begin dit jaar wees mijn vrouw me op het X-fittt programma bij Life Style Vitae leefstijlclub en dat vond ik wel interessant. Onder toeziend oog van een coach en je mede x-fittters ga je 12 weken lang bepaalde eetregels volgen en 3 keer per week sporten. Ik ging het doen! Nog een weekje alles eten wat ik de komende tijd zou moeten missen en op 13 januari begon ik met een gewicht van 127,2 kilogrammen aan het programma.

Sporten was geen enkel probleem want dat had ik altijd al graag gedaan. Eten? Niet zo makkelijk. Vlees is eigenlijk altijd een beetje mijn drugs geweest; kip, varken, koe, lam, maakte niet uit! Marinade erover en klaar. Nu maximaal 200 gram mager vlees en bereiden zonder zout… Meer fruit was ook geen probleem. Meer groente weer wel. 5 eetmomenten per dag in plaats van alleen een kleine lunch en ’s avonds een hoop avondeten. Maar hoe flauw en afgezaagd het ook klinkt, het went echt wel.

Afgelopen week was het carnaval en heb ik flink gezondigd: Bier, frites met mayo, frikandellen, hamburgers, worstenbroodjes. Maar er was wat veranderd: De frites waar normaal meteen het zoutvaatje bij werd gepakt, was vanuit de friettent al net te zout naar mijn smaak. Frikandellen, hamburgers en worstenbroodjes: lekker hoor! Maar net iets te zout. En ik kwam lang niet aan de hoeveelheden van vroeger. Verder is er ook veel bewustwording gekomen: Een grote friet met en 2 frikandellen is al bijna de dagelijkse behoefte aan calorieën. Een flesje bier is 200 gram aardappelen. Met de food app die bij het programma hoort zie je meteen wat je eigenlijk aan het eten bent.

Zojuist ben ik bij de sportschool geweest om te wegen en na 5 weken ben ik 15,6 kilo kwijt! Maar het belangrijkste is dat ik nu ook wel hardop durf uit te spreken dat er structureel iets is veranderd. Het is zeker niet dat ik na het programma 100% x-fittt proof ga eten maar ik ga ook niet eens meer in de buurt komen van de eetgewoonten van 2 maanden geleden. Ik zie het als een reset van je verslaving aan slechte eetgewoonten. Even terug naar 0 zodat een keer een barbecue of wokrestaurant ook echt een uitzonderlijk feestje is in plaats van iets wat je ‘nodig hebt’.

Ik weet niet of ik het ga halen binnen de resterende 7 weken maar ik ga in ieder geval door tot ik onder de 100 kilo weeg. Dat is voor mij een BMI van onder de 30 (uit het absolute rood). Verder wil ik in staat zijn om 5 kilometer uit te draven binnen een half uur en ook daarvan durf ik wel te stellen dat dat gaat lukken.

Maar het belangrijkste is dat er een duurzame verandering heeft plaatsgevonden waardoor ik niet meer ga vervallen in de eetgewoonten van vroeger.