Lees het Succesverhaal van Freek Sterk die sport bij Sportpiazza in Malden:

1. Wie ben je en wanneer ben je gestart met X-fittt?

Mijn naam is Freek Sterk, ik ben 53 jaar, sinds 1990 getrouwd met Gea en heb 3 zonen, Bram (26), Jordy (23) en Robin (19).
Ik woon sinds 2008 in Heumen, op korte afstand van Sportpiazza, waar ik op 16 januari jl. voor het eerst aan het Xfittt programma ben gaan deelnemen.

2. Hoe ben je bij het Xfittt programma terecht gekomen?

Door mijn zonen, die alle 3 bij Sportpiazza sporten, werd ik geattendeerd op het Xfittt programma.
Een aantal jaren terug had ik al eens deelgenomen aan de Milon Cirkel, waarbij ik had ervaren dat sporten in groepsverband heel positief werkt.
Daarnaast werden een aantal voorwaarden gesteld voor deelname aan Xfittt (o.a. BMI) waaraan ik ook voldeed 

3. Waarom heb je voor X-fittt gekozen?

Ik heb vroeger best veel gesport (voetbal, handbal, tennis, squash en zwemmen), maar dit werd o.a. door mijn maatschappelijke carrière steeds minder, en uiteindelijk de laatste 4 jaar nagenoeg nihil.
Ik heb al 20 jaar overgewicht en die strijd ertegen is dagelijks aan de gang.
Maar zonder sport, weinig bewegen en met een verkeerd voedingspatroon liep dit op tot een voor mij onacceptabel risico van mijn gezondheid en woog ik uiteindelijk meer dan 121kg. Met mijn lengte van 1,84m is er dan sprake van ernstige obesitas.
Nadat ik in 2016 werd geconfronteerd met hartklachten, en de afgelopen 2 jaar met een langdurige blessure in mijn schouder te maken kreeg, besefte ik dat de knop definitief om moest.
Met de onvoorwaardelijke steun van mijn gezin, de combinatie van bewegen, juiste voeding en professionele begeleiding, bleek Xfittt de perfecte match voor mij.

4. Hoe is de afgelopen periode voor je gegaan?

De 1e serie van 12 weken was een uitdaging, van nauwelijks tot geen beweging naar intensief sporten en een geheel ander (gezond) voedingspatroon. De eerste paar weken was dat flink afzien, met heel veel spierpijn…. Maar na verloop van tijd werd ik fitter, wende ik aan het betere voedingspatroon en ik viel af. Na 12 weken stond de teller op -/- 10 kg en 2 kledingmaten minder.
Ik heb toen besloten om door te gaan en direct aan te sluiten bij de 2e serie van nogmaals 12 weken. Wat een verschil met de vorige 12 weken!
Het trainen gaat mij goed af, maar blijft wel een uitdaging, de begeleiding is prima.
Ik train 2x per week met de Xfittt groep en zelf besteed ik nog ca. 2 uur extra aan cardio (spinning en hardlopen) in de sportschool. Daarnaast fiets ik in de weekenden regelmatig.
Helaas zijn we bijna aan het eind van de 2e serie gekomen, maar het resultaat mag er al zijn.
Ik heb nooit eerder een doel gesteld waar ik heen wilde met mijn gewicht, maar de 100 kg grens is in zicht, en ik hoop dit over een paar weken te bereiken. Ik ben supertrots dat ik, ten tijde dat ik dit schrijf, inmiddels meer dan 19kg ben afgevallen.

5. Zijn er dingen meegevallen of juist tegengevallen?

Eigenlijk kijk ik er heel positief tegenaan.
Natuurlijk heb ik wel eens een dag gehad dat het allemaal wat moelijker was, het eetpatroon soms lastig en ik soms geen zin had om te sporten. Dat zal iedereen herkennen.
Maar in mijn achterhoofd speelde altijd mee dat ik naar een gezonder en fitter leven toe moest! Doorzetten is dan de enige remedie.

6. Als je terugkijkt naar jezelf een ½ jaar geleden, wat is de grootste verandering geweest (fysiek en /of mentaal)

Fysiek merk ik dat ik het allemaal beter aan kan. Ik ben minder snel moe, en kan mij veel beter bewegen dan voorheen. Natuurlijk is het ook zichtbaar dat ik veel gewicht heb verloren.
Mentaal merk ik dat ik scherper ben geworden, mijn doorzettingsvermogen heeft een boost gekregen, ik voel mij meer dan goed!

7. Wat is het belangrijkste wat je geleerd hebt de afgelopen periode?

Voorop staat dat ik trots en tevreden ben met het door mij behaalde resultaat.
Ik heb één ding geleerd: je doet dit voor jezelf, niet voor iemand anders!!

8. Wat ga je doen na het X-fittt programma?

Ik ga door met sporten, het liefst met een Xfittt programma 2.0 (als die er is/komt), ik wil nog fitter worden en heb voor het eerst een nieuw doel om aan het eind van dit jaar mijn streefgewicht van ca. 90 kg. te halen. Dit gaat mij zeker lukken!
En oh ja, ik ga binnenkort aan mijn 3e nieuwe garderobe beginnen 😊

Met sportieve groet
Freek Sterk