25659233_1707376892647719_4129284084014828631_n

Ooit ben ik gestopt met roken. Nooit gedacht dat ik dat kon. Maar zo’n 16 jaar geleden was ik het helemaal beu en gooide ik van de ene op de andere dag de sigaretten aan de kant. Een beslissing waar ik toen rijp voor was, waar ik helemaal achter stond en waar ik nooit spijt van heb gehad. Een ware opluchting zelfs, en omdat ik er toen echt klaar voor was kostte het ook nauwelijks moeite om het ook vol te houden.

Eigenlijk maakte ik ergens begin augustus 2017 weer zo’n zelfde keuze. Al jaren ben ik te zwaar. Veel te zwaar zelfs. Maar ik had niet de wilskracht om door te zetten. Afvallen? Daar begin ik morgen mee, nee volgende week, OK, volgende maand dan… ik heb dan nog een feestje, en dan nog een etentje, en mijn wijntje en biertje smaken me ook te goed, dat ga ik niet laten staan…. waarom zou ik gaan afvallen, ik word van water nog dik…. iedereen kent die verhalen wel.

Ondertussen nam de ergernis en het ongemak wel toe. Pijnlijke voeten en knieën omdat je letterlijk je eigen lichaam niet meer kunt dragen. Bovenaan twee trappen staan te hijgen als een stoomlocomotief. Kleren kopen is niet meer leuk, want steeds wordt het een maatje groter… En nu was het punt bereikt. Ik schreef me in voor X-FITTT. Zag als een berg op tegen die 5 kilometer die ik 16 september zou moeten lopen.
Ik kwam in een leuke groep terecht, overigens als enige man tussen 8 heel leuke en lieve dames. En wat er toen gebeurde, had ik wel bij anderen gezien maar zelf nooit meer verwacht…
De kilo’s vlogen eraf. Honger had ik geen moment. Het sporten, dat ik begon als pure plicht, bleek in groepsverband gezellig en leuk te zijn en binnen de kortste keren schreef ik mezelf geheel vrijwillig voor extra uurtjes in. En voor ik het in de gaten had waren 12 weken om. Het resultaat mag er zijn, 15,5 kilo eraf, 20.5 centimeter afname van de buikomvang en al met al een ontzettend veel betere conditie. Nog voor het programma op de helft was besloot ik, samen met 3 groepsgenoten, om er nog een tweede ronde aan vast te plakken. Die gaat eerdaags beginnen en ik ben benieuwd wat me dat nog verder brengt.

Wat is de kracht van X-FITTT? Een paar dingen. Om te beginnen: het grote team sportinstructeurs, diëtisten, lifestylecoaches, fysiotherapeuten en wat al niet meer, dat je begeleidt en enthousiasmeert. Alles gewoon in huis! Daarbij: het groepsproces. Samen sporten, maar ook bij elkaar steun kunnen vinden als je het zwaar hebt met het dieet of met de sportsessies of gewoon even in een dipje zit. Het competitie-element dat er heel slim ook tussen de groepen wordt gecreëerd. En waar ik de mensen bij Formupgrade nu heel hard aan zie werken is het intensiveren van de nazorg: want op gewicht komen is een flinke prestatie, maar op gewicht blijven zeker niet minder!!!

Alles bij elkaar kreeg ik het gevoel dat ik terecht kwam in een heel grote, gezellige en warme familie van mensen die eigenlijk allemaal hetzelfde doel hebben: gezonder eten, meer bewegen en daardoor je lijf en geest weer in balans krijgen en houden.
X-FITTT is geen wondermiddel. Geen loze beloftes met pillen, poeders of andere hocus pocus. Je zult het echt zelf moeten doen!! Maar als je gemotiveerd bent en je houdt aan de simpele eet- en leefregels die je meekrijgt in het programma, dan is resultaat gegarandeerd. Genoeg begeleiding onderweg om je te helpen om vol te houden, echt waar! En gaandeweg wordt het alleen maar leuker. Je merkt dat je kleren te groot worden, vrienden en familie beginnen complimentjes uit te delen, kortom er komen steeds meer beloningen voor alle moeite die je doet. Bij mij is de knop om. Met veel plezier zal ik blijven sporten, en ondertussen goed letten op mijn eetgewoonten. Niet accepteren dat er weer wat bij komt op die weegschaal en als er wat bij komt dat er meteen weer aftrimmen!

Groeten Paul