Na 1 jaar therapie tegen een eetstoornis had ik genoeg kennis in huis om de stoornis redelijk de baas te blijven, maar was ik nog steeds te zwaar en daar had ik last van.

Tijdens een gesprek met een bekende tipte zij X-Fittt. Ik zat behoorlijk in dubio: de therapie is voorstander om eetgedrag te normaliseren en X-Fittt is een afvalprogramma. Therapie wijst op de risico’s van X-Fittt omdat het eetbuien in de hand kan werken i.v.m. de lage calorieën inname tijdens X-Fittt. De bekende vroeg: “Zou het ook zo kunnen zijn dat als je eenmaal afgevallen bent, jij lekkerder in je vel gaat zitten, dat die eetstoornis dan ook minder speelt?”. Ik dacht: daar heeft ze een punt. Ik was namelijk nog steeds ontevreden en ongelukkig met mijn lijf.

Ik trok de stoute schoenen aan en besloot een intake aan te gaan waarin ik mijn situatie zou voorleggen. Al tijdens de intake besloot ik ervoor te gaan. Ik werd enthousiast van al die kaders: 2 x in de week sporten met een groep, 1 x in de week zelf inroosteren. Daarnaast elke dag een voedingsschema bijhouden en je houden aan het aantal calorieën en bepaalde voeding. Ik heb mezelf geen doelen gesteld. Natuurlijk was afvallen een wens, maar hoeveel, dat wilde ik aan mijn lichaam overlaten. Ieder lichaam reageert namelijk anders. Ik ben een goede “volger”,
ik doe braaf wat is opgedragen en kan actief zijn met sporten. Mijn plan was om door te gaan tot ik tevreden ben met mijn lijf, ongeacht welk gewicht daar bij hoort.

X-Fittt zou mijn motivator en stok achter de deur zijn, die ik nodig had want alleen lukte het niet. Het begon met de 5 km run, een nachtmerrie vond ik dat. Hardlopen kan ik niet, laat staan 5 km en dan ook nog in een groep waar iedereen mij kon zien lopen. Het was een behoorlijke strijd met mezelf, maar overwonnen.

De eerste dagen vond ik lastig en ongemakkelijk. Calorieën tellen (nog nooit gedaan), producten bepalen, menu’s bedenken en altijd vers koken (ik houd niet van koken en ben erg van het makkelijke en snel, ongezond koken). Na een poosje kreeg ik alles beter onder de knie. Ik had altijd een enorme drang naar suikers. Doordat X-Fittt bijna suikerloos is, voelde mijn lijf al snel relaxed en rustig. Die drang bleef achterwege en dat was zo ontzettend prettig. Een ervaring die ik nog niet eerder had gevoeld. Mijn lichaam taalde niet meer naar zoet. Hoe fijn is dat?
Het afvallen ging rap.

Binnen 12 weken tijd ben ik 19,8 kilo afgevallen, ik kan het amper bevatten. Waar ik nog het meest euforisch over ben is dat ik de afsluitende 5 km run in 1 x uit kon lopen. De eerste 5 minuten had ik het nog zwaar, maar daarna kwam ik in een soort flow…HEERLIJK. Dit kan dus na 12 weken werken aan je conditie en je voeding aanpassen.

Voor mij gaat het nu pas echt beginnen. Om niet terug te vallen heb ik de leefstijlcoach van Formupgrade in de arm genomen. Ik hoop nog wat af te vallen, maar voornamelijk het gezonde eten en regelmatig sporten te integreren in mijn leven. Ik weet zeker dat dit, met een rugzak aan kennis vanuit de therapie en de enthousiaste, energieke en motiverende hulp van de medewerkers van Formupgrade mij nu wel gaat lukken!

Voor alle medewerkers en trainers van X-Fittt en Formupgrade: een DIKKE DANKJEWEL!